Årets Ros: ’Ghislaine de Féligonde’

’Ghislaine de Féligonde’ är en älskad busk-/klätterros som idag fått den finaste utmärkelse en ros kan få i Sverige – den har utsetts till Årets Ros. Det är en myskroshybrid från Frankrike och år 1916, den tillhör alltså Moschata-gruppen. Sorten är härdigare än de flesta av sina nära släktingar och klarar till och med zon 4.

'Ghislaine de Féligonde' är en myskros med blommor som skiftar i aprikos, gult och gräddvitt. Foto: Lars-Åke Gustavsson

’Ghislaine de Féligonde’ kan i landets södra delar användas som klätterros. I högre zoner blir den en medelhög buske. De fyllda blommorna slår ut i klasar och är som nyutslagna aprikos/orange/rosa men bleknar så småningom till nästan vitt. Doften är medelstark. Blomningen pågår kontinuerligt från midsommar fram till hösten. Motståndkraften mot svampsjukdomar som svartfläcksjuka och mjöldagg är god men i instängda lägen kan den få angrepp av mjöldagg.

”En underbar och mycket odlingsvärd ros med andra ord”, sammanfattar Rosens dags expertgrupp som ligger bakom valet.

’Valdemarsvik’ – Årets POM-ros 2015

'Valdemarsvik'. Foto: Margareta von Rosen
’Valdemarsvik’. Foto: Margareta von Rosen

Pimpinellrosor med fyllda vita blommor hör till de vanligaste rosorna i svenska trädgårdar, i synnerhet i områden med kallare klimat. POM, Programmet för odlad mångfald, och Balsgård har i en studie samlat in ett 80-tal exempel och flera nya sorter har identifierats. POM har nu valt ut ’Valdemarsvik’ som den vackraste och mest odlingsvärda av dem alla, och även utsett sorten till Årets POM-ros 2015.

’Valdemarsvik’ utmärks av ett fint växtsätt, vackert rosettformade blommor och bättre regntålighet än övriga sorter i Spinosissima Plena-Gruppen. Sorten, med de bågböjda grenarnas eleganta form och talrika blommor i girlander, kommer bäst till sin rätt som solitär.

Sorten har påträffats på tre växtplatser i östgötska Valdemarsvik, men även på den halländska egendomen Vargaslätten. Härdigheten är ännu oklar, sorten är inte provodlad i landets högsta zoner. Än så länge rekommenderar POM den upp till zon 5.

Läs mer på Rosens dags och POMs hemsidor.