Årets perenn 2009–2012

Minns du Årets perenn genom åren? Gullnattljus, koreansk plymspirea, blomsterfunkia och blå bolltistel är fyra av de fina som fått utmärkelsen.

Blomsterfunkia 'Aureomarginata' i fint sällskap.

2009: Färgstark solälskare som lyser upp

Gullnattljus, Oenothera fruticosa
Gullnattljus är en pigg, glad och lättodlade växt för soliga planteringar. Den fångar blicken och överraskar i rabatten med sina solgula blommor. Det mörka bladverket är vackert hela säsongen, men det är ändå blomningen som gör gullnattljus till en stjärna. Från juli till september är plantorna fulla av mångblommiga klasar med underbara, gula blommor som slår ut efterhand.

Knopparna bidrar med extra färg och kontrast. En del sorter av gullnattljus har särskilt dekorativa, knallröda knoppar, hos andra är knopparna gulgröna. Men alla har samma läckra, långsmala form. Blommorna är 2-4 cm vida och har fyra välformade kronblad med vackert tecknade nerver. Framåt hösten får de allra flesta gullnattljus en härlig, röd höstfärg. Beroende på sort och växtplats blir plantorna 40-60 cm höga. När det gäller jorden är gullnattljus mycket anpassningsbar. De flesta väldränerade jordar fungerar utmärkt.

2010: Sommarblommare som trivs nästan överallt

Koreansk plymspirea, Aruncus aethusifolius
Koreansk plymspirea är en mästare i stil och form. Den runda tuvan är tät och fräsch hela säsongen i både soliga och skuggiga lägen. Ett fynd för marktäckning och kanter men också i kruka och som liten, finstämd solitär. I juni-juli reser sig gräddvita blomvippor över bladverkets jämna halvklotform och når ungefär 30 cm i höjd. De rödtonade blomstjälkarna ger extra färg och kontrast. Koreansk plymspirea är skildkönad, han- och honblommor finns på olika plantor. Hanplantor har lite större blomvippor än honplantor. Honplantorna får å andra sidan fina, orangeröda fröställningar på hösten.

Bladverket är finfördelat med flikiga småblad. De är lysande gröna fram till hösten då de får vacker höstfärg. Den är ofta sprakande röd, men varierar från gult till mörkt rostrött beroende på planta och läge. Koreansk plymspirea blir vacker i allt från soliga, väldränerade stenpartier till skuggiga, fuktiga lundmiljöer. Det är dessutom en mycket härdig växt som kan stå i kruka utomhus året om utan särskild vintertäckning.

2011: Formstark perenn som skapar struktur och spännande färgspel

'Francee'
’Francee’
'Gold Standard'
’Gold Standard’
'Hyacinthina'
’Hyacinthina’
'Patriot'
’Patriot’


Blomsterfunkia, Hosta fortunei

Blomsterfunkia kan vara allt från ett smycke i den stilrena japaninspirerade trädgården till marktäckare i halvskuggiga och skuggiga lägen, en tålig kontrast till stenar och vatten, rabattväxt och mjuk följeslagare längs skuggiga stigar. Trots namnet är det mest för bladens skull vi älskar blomsterfunkiorna. De finns i stor variation och bildar ett färgstarkt broderi i lägen dit solen inte alltid når.

Blomsterfunkia reser sig ur marken senare än många andra perenner på våren. Först som starka trumpeter, för att snart breda ut sina generösa blad. De lavendelblå blommorna i täta klasar blommar under sommaren. På hösten skiftar bladen färg från gyllene till rost, innan de smälter ner likt vattentryck på marken. Blomsterfunkian är pålitlig, lättskött och har friska blad under hela säsongen. Alla funkior trivs i halvskugga och skugga. Vissa tål solsken en del av dagen. De gulbladiga funkiorna kan bli brända i starkt solljus. Perennagruppen utsåg hela fem sorter till Årets perenn 2011: ’Aureomarginata’ (se bild högst upp på sidan), ’Francee’, ’Gold Standard’, ’Hyacinthina’ och ’Patriot’.

2012: Svävande glober över den soliga rabatten

Blå bolltistel, Echinops bannaticus
Blå bolltistel har ett fylligt, stadigt växtsätt och ger form och volym i rabatten. Den är fin i större grupper men fungerar även som solitär, omgiven av en låg marktäckare. Humlor och fjärilar älskar den puderblå klotblomman. Blomningen inleds i juli och varar länge. Fröställningarna är dessutom fina matförråd för fåglarna på vintern.

Blå bolltistel är härdig och anspråkslös. Den är en torktålig överlevare som trivs i de flesta jordar, kanske bäst i sol och torka, till och med vid en väldränerad husvägg. Även i en bättre trädgårdsjord och lite halvskugga växer bolltisteln bra. Blå bolltisteln har djupa rötter och trivs därför inte i trånga krukor. Hetta och kyla är inget problem, men ihållande väta kan knäcka den bästa bolltistel!

Källa: Perennagruppen.com.
Foto: Marie Andersson, Rickard Nordström och Jonas Bengtsson.